Junior Informatie

 

Een ontdekkingsreis voor 9- t/m 11-jarigen

De wereld ontdekken? Kinderen uit de groepen 5, 6 en 7 doen dat het liefst met Junior Informatie. Daarin vinden ze alles wat ze maar nodig hebben: betrouwbare gegevens die door deskundigen zijn gecheckt. Met de Plusboekjes leren ze die informatie ook nog eens zinvol te verwerken. Wat wil een ontdekkingsreiziger nog meer?

Zelfstandig aan de slag 
Junior Informatie is een aantrekkelijke reeks informatieve boeken. De verrassende onderwerpen zijn uit het leven van de kinderen gegrepen. Je leerlingen kunnen gemakkelijk zelfstandig met de boeken aan de slag. De teksten zijn op hun niveau geschreven. De kleurrijke illustraties en de vaste opbouw maken de informatie nog toegankelijker. Moeilijke woorden worden in de trefwoordenlijst verklaard.

 

Lees hier een voorbeeldboek


Zaakvakken en vaardigheden 
De reeks beslaat een steeds groter aantal onderwerpen: elk jaar komen er 16 nieuwe boeken uit. Junior Informatie is dan ook het ideale vertrekpunt voor een spreekbeurt of werkstuk. De reeks biedt bovendien prima verdieping bij de kennisgebieden. In de rubriek 'Als je nog meer wilt weten' vinden je leerlingen allerlei leestips. Tussen de bedrijven door ontwikkelen ze hun vaardigheden op gebieden als technisch lezen, begrijpend en studerend lezen, zelfstandig werken en informatieverwerking.


Plusboekjes: verwerking op vier niveaus
Bij elk boek hoort een Plusboekje met verwerkingsmateriaal: vragen en opdrachten bij het leesboek. Je leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. In de Plusboekjes vinden je leerlingen verwerkingsvragen en –opdrachten op vier niveaus. Elk niveau stelt weer hogere eisen aan kennis, inzicht, leeshouding, inlevingsvermogen en creativiteit dan het vorige: een prima manier om te differentiëren. De kinderen kunnen hun werk zelf nakijken met de antwoorden die achter in het Plusboekje staan.

 

Gemakkelijk te beheren 
De boeken zijn gemakkelijk te beheren en te categoriseren: ze hebben elk een eigen nummer, een siso-code en een PIM-code. DC Online, de site Docukit of een titelposter helpen je leerlingen de titel te vinden die ze zoeken. De serie is ingevoerd in beheerssystemen zoals bicat, educat en leerwereld/bibliotheek.net.

 

Junior Informatie Online

Op het online platform van Documentatiecentrum vind je alle Junior Informatie-boeken van de afgelopen jaren. Online kun je de boeken niet alleen lezen, maar ook luisteren! Elke leerling heeft zijn eigen boekenplank en mogelijkheden tot leesondersteuning (naast de voorleesfuntie o.a. ook de leesliniaal en het dyslexielettertype). Daarnaast kun je Junior Informatie Online inzetten als onderzoeksplatform: je vindt er de ingebouwde kindvriendelijke, veilige zoekmachine Wizenoze waarmee kinderen video’s, weblinks en plaatjes vinden en ze eenvoudig opslaan in hun eigen onderzoeksomgeving. Kijk voor meer informatie over DC Online op deze pagina.


Een volwaardige bibliotheek met een abonnement en/of met losse koop

Je kunt je abonneren op Junior Informatie, maar ook losse titels, Plusboekjes en series bestellen. Met een abonnement ontvang je elk half jaar 8 nieuwe boekjes. Daarnaast heb je voor al je leerlingen en leerkrachten onbeperkt toegang, ook thuis, tot Junior Informatie Online met alle bijbehorende mogelijkheden. Een abonnement geldt minstens één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doe je schriftelijk en 3 maanden voor de verlengdatum. Een abonnement op de Plusboekjes is alleen mogelijk in combinatie met een abonnement op de informatieboeken. Om je bibliotheek aan te vullen, kun je losse halfjaargangen bestellen.

 

Nieuwe titels

In schooljaar 2022/2023 verschenen de volgende Junior Informatie-titels:

Kleding door de eeuwen heen Obesitas
Werelderfgoed Vincent van Gogh
Surfen Denksport
Zangvogels De IJssel
Kleur Neushoorns
Sint Maarten Zo maak je... een spijkerbroek
Het riool Componeren
Adoptie Snorkelen