Kijkdoos

 

Kijk- en (voor)leesplezier voor 4- t/m 8-jarigen

Met de heldere foto’s en informatieve tekeningen van Kijkdoos ontdekken de jongste kinderen de wereld om hen heen. Kijken vormt hier de opstap naar lezen. Er zijn teksten voor beginnende en voor betere lezers. Deze laatste teksten zijn ook heel geschikt om voor te lezen. 

 

Nu al meer dan 200 herkenbare onderwerpen

Kijkdoos behandelt onderwerpen die de kinderen herkennen en gemakkelijk op hun eigen wereld betrekken. De onderwerpen sluiten aan bij de belangrijkste onderbouwthema’s. Kijkplaten, foto’s, tekeningen en pictogrammen prikkelen tot verder kijken. Dat maakt de boeken ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen.

 

Lees hier een voorbeeldboek 

 

Kijkdoos-projecthulp

Met de Kijkdoos-projecthulp begin je snel een project bij een van de Kijkdoosthema's. Haal echt alles uit je Kijkdoos-boek en de kijkplaat: met onze tips en ideeën besteed je aandacht aan woordenschat en leg je de link naar de belevingswereld van je leerlingen met filmpjes, boekentips en kleurplaten. De projecthulp wordt langzaamaan gevuld bij steeds meer kijkplaten van Kijkdoos.


Vaste opbouw 
De herkenbaarheid wordt versterkt door de vaste opbouw van de boeken. Elk boek opent met een spannende kijkplaat over twee pagina’s. Daarmee kunnen de kinderen vooraf hun voorkennis activeren en achteraf vaststellen wat ze hebben geleerd. Elk hoofdstuk beslaat twee pagina’s. In een gekleurd kader, telkens op de linkerpagina, staan teksten voor beginnende lezers (AVI M3-E3). Kinderen die al verder zijn, kunnen de uitgebreidere teksten lezen (AVI M4-E4), of de leerkracht, begeleider of ouder/verzorger kan deze voorlezen. Tot slot wordt aan het einde van het boek de belangrijke woordenschat samengevat.


Legio toepassingen 

Via kijken en voorlezen ontwikkelen de kinderen hun leesvaardigheid en woordenschat. Kijkdoos biedt ze in één moeite door ook wereldoriëntatie. De boeken lenen zich prima voor zelfstandig werken, maar ook voor groepsprojecten en thematafels.

Gemakkelijk te beheren 

De boeken zijn genummerd en dus goed te beheren. Ook de siso- en de PIM-code worden vermeld, zodat u de boeken gemakkelijk in categorieën kunt indelen. Met hun harde kaft kunt u ze goed in de klas neerzetten. Een overzicht van alle titels vind je op de titelposter. Kijkdoos is ingevoerd in beheerssystemen zoals bicat, educat en leerwereld/bibliotheek.net.

 

Kijkdoos Online

Met Kijkdoos Online tover je elke kijkplaat op je digibord en geef je elke leerling (en leerkracht) online toegang, ook thuis, tot meer dan 70 Kijkdoos-boeken! Elke leerling heeft dan zijn eigen boekenplank en mogelijkheden tot leesondersteuning (o.a. de voorleesfunctie, de leesliniaal en het dyslexielettertype) waar nodig. Kijk voor meer informatie over DC Online op deze pagina.

Een volwaardige bibliotheek met een abonnement en/of met losse koop
Je kunt je abonneren op Kijkdoos, maar je kunt ook losse titels of series bestellen. Er zijn al meer dan 200 Kijkdoos-boeken verschenen. Als je je abonneert, dan ontvang je elk jaar 8 nieuwe boeken én krijg je toegang tot Kijkdoos Online met alle bijbehorende mogelijkheden. Een abonnement loopt tenminste één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doe je schriftelijk en 3 maanden voor de verlengdatum.

 

Nieuwe titels

In schooljaar 2022/2023 verschenen de volgende Kijkdoos-titels:

bijen naar de bieb
de verpleegkundige de moestuin
hier woon ik lekker schoon
op zwemles afval